Dagboek van de Digital Detox

DE START

De eerste dag van de digital detox begon gisteravond eigenlijk al.

Een release sessie van Shanna Proost bracht zoveel in beweging. Wow. Door een combinatie van hypnose en visualisatie kun je écht bepaalde angsten loslaten. Ik was, als nuchter sceptics, erg benieuwd, maar ik vond het mega indrukwekkend. Ik heb het idee dat het enorm heeft geholpen, doordat ik nu de angst heb losgelaten kan er echt ruimte komen. En die ruimte vult zich niet meteen met allerlei foto’s van andere mensen hun leven. 

Er zijn 2 regels voor mijn digital detox:

1) 10 dagen geen Instagram 

2) Regel 1 geldt ten alle tijde

Oke heel eerlijk heb ik vanochtend via de browser nog heel even ingelogd om te kijken welke reacties ik had op mijn aankondiging van offline gaan gister. Bizar toch? Hoe geconditioneerd we zijn. Ik heb al een aantal keren mijn telefoon opgepakt en daarna kon ik niet meer bedenken wat ik er mee moest, dus ging ik soms door mijn foto’s (?) scrollen. Een soort narcistische offline Instagram haha. 

Anyway, nu gaat het beter. Ik heb me uitgelogd via mijn webbrowser, dus ik ben nu minder geneigd om te cheaten. 

P.s. Ik heb Instagram gekozen, omdat dat het meest verslavend is voor mij. Facebook doe ik niks mee en Pinterest gebruik ik zelden en vind ik vaak ook heel inspirerend, omdat ik daar doorheen kan kijken. Ik snap wel dat er bij die plaatjes ergens speelgoed of een afwasborstel verstopt ligt. Maar bij Instagram heb ik daar meer moeite mee. Dan lijkt me echt alsof alle moeders het huishouden én een carriere rocken en zijn zelfs de #selfcare plaatjes jaloersmakend. Bij mij is #selfcare in mijn pyjama broek rondhangen en rotzooi opruimen. Of in een bad, waar je nog een verdwaalde gieter vind van je dreumes. 

Anyway, ik dwaal af. Dit is het experiment. Please send help 😉 

DE CONCLUSIE 

Er is inmiddels rust. Op dag 9. Een soort zucht. Het hoeft even niet meer. Ik hoef niet altijd aan de staan, altijd de levens van (de katten van) anderen te volgen. Ik mag me focussen op mezelf. Even bijtanken. Vanuit een lage energie ben ik sneller geneigd mee te gaan op het negatieve van anderen. Dus als ik zelf moe ben, ben ik extra gevoelig voor de mooie beelden van anderen en triggert mij dat: Waarom lukt mij dat niet?

En als al die ruis weg is, ontstaat er ook onwijs veel dankbaarheid. Je raakt namelijk niet zo afgeleid van wat er NIET is, maar kijkt de hele dag naar wat er WEL is. Mijn fijne relatie, ons heerlijke kind, een fijne plek om te wonen. De financiele vrijheid om ergens te lunchen. Dan kan ik weer echt intunen op dat gevoel. 

TIPS

Als je ook een digital detox wilt doen, zou ik je het volgende aanraden:

  • Plan het in voor een langere tijd, dus ik zou zeggen minimaal 4 dagen
  • Als je het fijn vindt, geef aan dat je even offline bent
  • Verwijder Instagram ook echt van je telefoon en log uit via je browser
  • Stel voor jezelf een lijst op met activiteiten die je wil doen i.p.v. je social media tijd. Voor mij was het: yoga, lezen, schrijven en wandelen
  • You got this. De wereld vergaat niet als je niet online bent 😉

Leave a Comment