Blog – Hoe kom ik erachter wat ik echt wil?

Eén van de vragen die je jezelf waarschijnlijk regelmatig stelt. Soms op belangrijke ingrijpende momenten, maar soms ook op een willekeurige woensdagmiddag. Of op het moment dat je op het strandbedje ligt in Italië: Hoe kom ik erachter wat ik echt wil?

Hoeveel effect deze vraag op je leven hebt, hangt ervan af hoelang je dit gevoel al negeert. Want de vraag blijft altijd terugkomen, hoe hard jij het ook wegduwt.

Ik geloof dat we hier een leven te leven te hebben wat volledig past bij wie we echt zijn. Simpel as that.

Erachter komen wat je echt wilt is een combinatie van 3 factoren:

  1. Ontdekken wat je al heel goed doet/kunt
  2. Bepalen wat echt belangrijk voor je is
  3. Kleine stappen integreren in je dagelijkse leven

Laten we ze doornemen: Ontdek wat je echt wilt in 3 stappen

Ontdek jouw unieke kracht – waar zitten jouw superpowers

Een deel van erachter komen wat je wilt, zit eigenlijk al in je. Het goede nieuws is dat je dus niet helemaal vanaf 0 hoeft te beginnen. Het meest uitdagende is om er dan achter te komen wat dit precies is.

Daar is reflectie voor nodig. Want heel vaak zien we ons eigen blinde vlekken niet. We zien onze superpowers niet altijd, omdat ze zo vanzelfsprekend zijn voor onszelf.

Altijd precies de goede dingen kunnen zeggen in een gesprek? Dat kan toch iedereen. Altijd met de meest innovatieve ideeën komen in een meeting? Zo werkt toch elk brein? Standaard alles vanuit structuur en focus aanpakken? Ja, dat doe je nou eenmaal altijd al.

Zo kunnen we onze superpowers snel afdoen als ‘vanzelfsprekend’. En dat is nou precies het mooie. Het ís ook vanzelfsprekend voor jou. Want hey: erachter komen wat je echt wilt hoeft echt niet een moeilijk of zwaar proces te zijn. Het mag ook gewoon licht zijn, vol met plezier.

Je kunt reflectie opzoeken op een manier die bij jou past: door middel van praktische opdrachten, het vragen van concrete feedback uit je omgeving en het creëren van overzicht. Er zijn verschillende manieren die kunnen werken, dus het is vooral belangrijk eentje te vinden die voor jou werkt.

Bepaal wat echt belangrijk voor je is – hoe kom je daarachter?

De eerste stap is het ontdekken wat je echt wilt, is een vorm van soulsearching. Soulsearching gaat in essentie op zoek gaan naar alles wat er al is. Toch vergt het ontdekken wat je echt wilt ook het maken van een keuze. Want je kunt voor eeuwig op zoek blijven gaan naar wat er allemaal al is, ergens heb je ook daadkracht nodig.

Het bepalen van wat echt belangrijk is gaat over een aantal onderdelen, maar één van de belangrijkste is het helder hebben van je waardes. Je waardes zijn zowel je richting als je brandstof. Het geeft richting om een leven te creëren wat steeds meer aansluit bij jouw waardes, maar daarnaast geeft het ook energie om vanuit je waardes te werken. Zo blijkt het cliché toch waar: het gaat niet om de bestemming, maar om de reis ernaartoe.

Zo kun je je voorstellen dat een leven waarin de waardes familie, liefde en aandacht centraal staan anders is dan een leven dat gaat over avontuur, vrijheid en ontdekken. Je waardes kunnen ook de oplossing zijn voor waar het voor jouw gevoel ‘knaagt’ in je leven. Zo heb ik een periode in de financiële dienstverlening gewerkt, waar ik niet op mijn plek zat. Toen ik achteraf evalueerde, kwam ik erachter dat ik mijn twee belangrijkste waardes miste: vrijheid en creativiteit. En ik kwam er pas achteraf achter, maar hoe krachtig is het als je voordat je ergens aan de slag gaat al weet wat echt belangrijk voor je is.

Implementeer kleine stappen in je leven – de kracht van stap voor stap

Als je eenmaal helder hebt wat jouw superpowers zijn en wat echt belangrijk voor je is, begint het eigenlijk pas. Want heel eerlijk: deze stap gaat het verschil maken. Heel veel mensen weten namelijk diep van binnen wel wat ze echt willen, maar vinden het heel lastig om over te gaan op actie. Het kan namelijk heel groots voelen: het verschil tussen waar je nu bent en waar je graag wilt zijn.

Het geheim is om kleine stappen te zetten. Om heel helder te hebben waar je graag naar toe wilt en vervolgens behapbare stappen te definiëren. Om bijvoorbeeld elke dag je waardes aandacht te geven. Stap voor stap meer ruimte in te bouwen voor jouw kwaliteiten, talenten, dromen en veel meer. Dit noemen we life design: hoe ontwerp je jouw leven zo dat het volledig past bij wie jij bent?

Wil je ook eindelijk ontdekken wat je echt wilt?

Doe dan mee met het Reconnect programma. Reconnect is een online programma, waarbij je aan de slag gaat met de vraag: wat wil ik écht? Door middel van praktische opdrachten, inspirerende video’s en uitdagende vragen.

Je voegt al jouw opdrachten samen in jouw YOU-print, zodat je in één A4-tje een overzicht hebt van jouw waardes, dromen, kwaliteiten en nog veel meer. Hierdoor is het veel gemakkelijker om keuzes te maken die echt bij jou passen en dat geeft rust, overzicht en energie.

Leave a Comment